“Πριν να δημιουργηθεί μεγαλύτερη ένταση καλό είναι ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και κυκλώματα εκμετάλλευσης υπάρχουν και εστίες έντασης και φανατισμού και απο τις δύο πλευρές αλλά και ανάγκη εργατικού δυναμικού όσο ειδικά πολλοί άνεργοι ντόπιοι νέοι δεν καταδέχονται να εργαστούν σ’ αυτές τις θέσεις”
Με επώνυμη επιστολή του στο Candiadoc, πολίτης μας γράφει για την ένταση που δημιουργείται τον τελευταίο καιρό στη Μεσαρά, μεταξύ ντόπιων και μεταναστών.
Δείτε: Σοβαρά επεισόδια τη νύχτα στο Τυμπάκι μεταξύ ντόπιων και μεταναστών- Τραυματίες και προσαγωγές
Στην επιστολή του ο κ. Βασίλης Νικολιδάκης αναφέρει αναλυτικά:
Σίγουρα κάποιος δεν θα εγκατέλειπε τον τόπο του, τους δικούς του και τη ζωή του αν δεν υπήρχε σοβαρός λόγος επιβίωσης όπως και στη χώρα μας την εποχή της κρίσης με την διαρροή μυαλών όπως είναι στα ελληνικά ο αγγλικός όρος brain drain, κατάσταση η οποία συνεχίζεται με διαφορετική ένταση και τώρα πηγαίνοντας σε κάποιο άλλο τόπο με διαφορετική κουλτούρα και πιστεύω.
Η μετανάστευση υπάρχει από καταβολής του ανθρώπινου είδους, είτε από την μεταβολή των καιρικών συνθηκών, την δημιουργία εχθρικού τοπίου για την επιβίωση, είτε από την προσδοκία για καλύτερες συνθήκες ζωής. Ακόμα και μέσα στην ίδια τη χώρα υπάρχει εσωτερική μετανάστευση. Άλλος φεύγει απο την επαρχία για ένα αστικό κέντρο ή και το αντίστροφο, με την προσδοκία να καλυτερεύσει την ποιότητα ζωής. Άλλοι προσαρμόζονται πιο εύκολα στο νέο περιβάλλον, άλλοι λιγότερο εύκολα και άλλοι δεν τα καταφέρνουν και στρέφονται αλλού. Για άλλους το περιβάλλον ειναι πιο φιλικό, για άλλους λιγότερο φιλικό και για άλλους ακόμα και εχθρικό. Υπάρχουν πρόσφυγες πολέμου που έχει καταστραφεί ο τόπος τους, έχουν χάσει πολλούς δικούς τους και απειλείται η ίδια τους η ζωή γιατι τους βομβαρδίζει το καθεστώς της χώρας τους. Οι αντάρτες ενάντια στο καθεστώς, οι φανατικοί, ο εξωτερικός παράγοντας όπως στη Συρία, ή το Ιράκ π.χ. όπου πόλεις με χιλιάδες έτη πολιτισμού καταστρέφονται και οι άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να φύγουν μακρυά.
Πόλεμοι που έχουν γίνει από τις μεγάλες δυνάμεις σε χώρες για την δήθεν αποκατάσταση της δημοκρατίας έχουν δημιουργήσει εμφυλίους και φανατισμό, ενώ τελικά αποσκοπούν στον πλούτο της κάθε χώρας.
Η αποικιοκρατία και η οικονομική εξαθλίωση των λαών απο χώρες κυρίως του δυτικού πολιτισμού έχουν δημιουργήσει το μεγαλύτερο κύμα της μετανάστευσης και η λύση είναι να πάψει αυτή η εκμετάλλευση και ο καθένας να μπορεί να επιβιώσει αξιοπρεπώς στον τόπο του.
Έτσι κι αυτοί που διαλέγουν τον τόπο μας ως σταθμό κυρίως μετάβασης η προσωρινής εγκατάστασης, άλλοι είναι νέοι και θέλουν απλώς να επιβιώσουν και να στείλουν κάποια ενίσχυση πίσω στην πατρίδα και στους δικούς τους και δεν τους ενδιαφέρει ο θρησκευτικός φανατισμός, άλλοι έχουν περισσότερη σχέση με τη θρησκεία, άλλοι θα προσπαθήσουν να εντάξουν κάποιους που δεν θέλουν να ενταχθούν.
Απ ‘ ότι φαίνεται τα βάσανα και η εκμετάλλευση ακολουθούν τους πιο πολλούς είτε απο ομοεθνείς είτε από ντόπιους και στις χώρες μετανάστευσης και όταν δημιουργούν εισόδημα κάτω απο αντίξοες συνθήκες είναι καλοί και χρήσιμοι, αλλά μέχρι εκεί.
Πριν να δημιουργηθεί μεγαλύτερη ένταση καλό είναι ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και κυκλώματα εκμετάλλευσης υπάρχουν και εστίες έντασης και φανατισμού και απο τις δύο πλευρές αλλά και ανάγκη εργατικού δυναμικού όσο ειδικά πολλοί άνεργοι ντόπιοι νέοι δεν καταδέχονται να εργαστούν σ’ αυτές τις θέσεις.
Υπάρχει ανάγκη αλληλοκατανόησης και επιμόρφωσης και δημιουργία καλύτερων συνθηκών για όλους.
Η πολιτεία και οι φορείς πρέπει να βρουν ή να δημιουργήσουν προγράμματα και τρόπους ώστε να σταματήσει το σημερινό καθεστώς. Υπάρχουν λύσεις εκτόνωσης, αρκεί οι αρμόδιοι να ενδιαφερθούν.
Νικολιδάκης Βασίλης